Pierniczki prosto z Neapolu, czyli mostaccioli
Chlubimy się naszymi pierniczkami bożonarodzeniowymi i bardzo je lubimy. W Neapolu podobne do pierniczków ciasteczka to mostaccioli. Z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy smakują doskonale. Można też zajadać je z gorącą czekoladą, wtedy będzie podwójnie czekoladowo, bo mostaccioli czekoladą są oblane. Do ciasta dodaje się przyprawę korzenną zwana w Neapolu pisto. Mostaccioli robi się szybko, można przygotować je w ostatniej chwili tuż przed świętami. Mamy przepis i na ciasteczka, i na przyprawę.
Mostaccioli (można też spotkać nazwę mustacciuoli) piecze się na Boże Narodzenie. To aromatyczne, miękkie ciasteczka polane czekoladą. Podaje się je w Neapolu podczas bożonarodzeniowych uczt w towarzystwie innych ciasteczek, takich jak np. struffoli, susamielli czy roccocò. Zdaniem historyków kulinariów nazwa ciasteczek wywodzi się z łaciny, od słowa „mustaceum” (wąsy).
Przed wiekami Rzymianie przygotowywali słodkie placki z winogronowym moszczem i dodatkiem liści laurowych jako prezent pożegnalny dla odjeżdżających gości. Przepis na nie można znaleźć w traktacie Katona „O gospodarstwie rolnym”.
Pod nazwą „mostazoli” ciasteczka pojawiają się w pismach z późnego średniowiecza. Z biegiem czasu receptura ewoluowała. Gotowany moszcz z winogron zastąpił miód lub cukier. Mostaccioli, tak samo jak pierniczki, można długo przechowywać i nie tracą nic na smaku, wręcz przeciwnie – zyskują.
Pisto
15 gramów cynamonu w proszku
5 gramów czarnego pieprzu
5 gramów gałki muszkatołowej – najlepsza i najbardziej aromatyczna będzie, jeśli zetrzemy orzech gałki
2 g rozbitych w moździerzu goździków
2 g anyżu gwiaździstego
2 g nasion kolendry
W moździerzu – najlepiej kamiennym – ucieramy starannie anyż, kolendrę i goździki. Do roztartych przypraw w moździerzu dodajemy świeżo zmielony pieprz, utartą na drobnej tarce gałkę muszkatołową i cynamon. Ucieramy starannie na proch. I gotowe. Przed dodaniem do ciasta można pisto delikatnie podgrzać na patelni. Jeśli chcemy mieć więcej pisto, wtedy bierzemy więcej każdej z przypraw, zachowując odpowiednie proporcje.
Przepis na ciasteczka
Ciasteczka są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Z tej porcji wyjdzie ich ok. 30.
Składniki:
500 gramów mąki
280 gramów cukru
20 gramów gorzkiego kakao
1 łyżeczka cynamonu
10 gramów sody spożywczej
150 ml wody
50 ml soku pomarańczowego
2 łyżeczki pisto
500 gramów gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy dokładnie składniki suche – mąkę, przyprawy, pisto, sodę, cukier, kakao
2. Do wymieszanych suchych składników dodajemy powoli wodę i sok pomarańczowy. Wyrabiamy do chwili, gdy uzyskamy ciasto gładkie i jednolite. Powinno być miękkie, ale nie lejące się.
3. Formujemy z ciasta gruby wałek, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na ok. pół godziny w temperaturze pokojowej, by odpoczęło.
4. Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości ok. 1 cm. Wycinamy z niego romby o bokach ok. sześć, siedem centymetrów.
5. Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie kładźmy ich zbyt blisko siebie, bo urosną.
6. Mostaccioli pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni przez 12, 15 minut. Uważamy, by ciasteczek za bardzo nie spiec. Mają być miękkie. Gdy przestygną, smarujemy ciasteczka rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Beata Zatońska