Gorzka cykoria i słodkie ciasto? Kulinarny wynalazek z Treviso rusza na podbój świata!
W Treviso pojawiło się nowe ciasto. Nazywa się Dolce Treviso al Radicchio Rosso di Treviso. Jego twórcy chcą, by weszło na stałe do trewiziańskiej kuchni. Puchate, drożdżowe ciasto ma niezwykły dodatek, tamtejsze radicchio - chrupkie i soczyste warzywo o pikantnym smaku. Jako pierwsi wyhodowali je przed wieloma laty mnisi. Gdy wybierzemy się do Treviso, trzeba będzie koniecznie spróbować tego ciasta!
Dolce Treviso al Radicchio Rosso di Treviso pojawi się w dwudziestu lokalnych piekarniach rzemieślniczych z początkiem kwietnia. Piekarze zobowiązali się, że będą ściśle trzymali się przepisu podczas przygotowywania ciasta.
Unikatową recepturę opracował Gennaro Barbato, doświadczony mistrz cukierniczy. Przedsięwzięciu patronuje Eurodolce, a ciasto po raz pierwszy zaprezentowano w połowie marca na targach cukierniczych Sigep w Rimini.
Ciasto ma oryginalny, gorzkawy posmak, który zawdzięcza czerwonemu radicchio z Treviso. Do jego przygotowania używa się mąki, masła, cukru, drożdży i specjalnie przygotowanego radicchio.
Radicchio Rosso z Treviso zwane jest kwiatem zimy. To król i ozdoba włoskich stołów. Radicchio Rosso di Treviso IGP tardivo (czerwone radicchio z Treviso; późne) ma niezwykły kształt i kolor, jest chrupkie, soczyste i pysznie gorzkawe. To rodzaj cykorii sałatkowej.
Czary z Treviso
Legenda mówi, że Radicchio Rosso di Treviso wyhodowali mnisi, gdy na dach ich kościoła spadło nasionko cykorii.
Ta piękna i smakowita roślina wymaga wiele pracy i troski. Uprawia się ją w kilku miejscach wokół miast Treviso, Padwa i Wenecja. Na jego uprawę korzystnie wpływają liczne źródła znajdujące się w tym regionie.
Radicchio Rosso di Treviso zbiera się, gdy nadchodzą pierwsze mrozy. Potem przechowuje w bezpiecznym miejscu. Gdy nadejdzie odpowiedni czas, zaczynają się czary…
Umieszczone w ciemnych zbiornikach łodygi moczy się w miejscowej wodzie źródlanej, utrzymywanej w stałej temperaturze. Liście jednak nie mogą mieć kontaktu z wodą! Rośliny budzą się ze snu zimowego i zaczynają rosnąć. Ponieważ jednak wokół nich panuje ciemność, nie zielenieją.
Radicchio z grillowanej patelni
Jak jeść radicchio? Jest doskonałe na surowo, w różnych sałatkach. Świetnie komponuje się np. z serami i figami, a także np. z szynką parmeńską.
Przekrojone na ćwiartki i spryskane oliwą radicchio można usmażyć na patelni grillowej. Doprawione solą morską, grubo zmielonym pieprzem oraz posypane wiórkami parmezanu będzie wykwintną przystawką lub lekkim daniem kolacyjnym.
Beata Zatońska
Zdjęcia: www.dolcetreviso.it, unsplash/Riccardo Greg
Dolce Treviso al Radicchio Rosso di Treviso pojawi się w dwudziestu lokalnych piekarniach rzemieślniczych z początkiem kwietnia. Piekarze zobowiązali się, że będą ściśle trzymali się przepisu podczas przygotowywania ciasta.
Unikatową recepturę opracował Gennaro Barbato, doświadczony mistrz cukierniczy. Przedsięwzięciu patronuje Eurodolce, a ciasto po raz pierwszy zaprezentowano w połowie marca na targach cukierniczych Sigep w Rimini.
Ciasto ma oryginalny, gorzkawy posmak, który zawdzięcza czerwonemu radicchio z Treviso. Do jego przygotowania używa się mąki, masła, cukru, drożdży i specjalnie przygotowanego radicchio.
Radicchio Rosso z Treviso zwane jest kwiatem zimy. To król i ozdoba włoskich stołów. Radicchio Rosso di Treviso IGP tardivo (czerwone radicchio z Treviso; późne) ma niezwykły kształt i kolor, jest chrupkie, soczyste i pysznie gorzkawe. To rodzaj cykorii sałatkowej.
Czary z Treviso
Legenda mówi, że Radicchio Rosso di Treviso wyhodowali mnisi, gdy na dach ich kościoła spadło nasionko cykorii.
Ta piękna i smakowita roślina wymaga wiele pracy i troski. Uprawia się ją w kilku miejscach wokół miast Treviso, Padwa i Wenecja. Na jego uprawę korzystnie wpływają liczne źródła znajdujące się w tym regionie.
Radicchio Rosso di Treviso zbiera się, gdy nadchodzą pierwsze mrozy. Potem przechowuje w bezpiecznym miejscu. Gdy nadejdzie odpowiedni czas, zaczynają się czary…
Umieszczone w ciemnych zbiornikach łodygi moczy się w miejscowej wodzie źródlanej, utrzymywanej w stałej temperaturze. Liście jednak nie mogą mieć kontaktu z wodą! Rośliny budzą się ze snu zimowego i zaczynają rosnąć. Ponieważ jednak wokół nich panuje ciemność, nie zielenieją.
Radicchio z grillowanej patelni
Jak jeść radicchio? Jest doskonałe na surowo, w różnych sałatkach. Świetnie komponuje się np. z serami i figami, a także np. z szynką parmeńską.
Przekrojone na ćwiartki i spryskane oliwą radicchio można usmażyć na patelni grillowej. Doprawione solą morską, grubo zmielonym pieprzem oraz posypane wiórkami parmezanu będzie wykwintną przystawką lub lekkim daniem kolacyjnym.
Beata Zatońska
Zdjęcia: www.dolcetreviso.it, unsplash/Riccardo Greg