Peperonata – słońce na talerzu
Pomysł na peperonatę narodził się na południu Włoch, potem powędrował do
innych włoskich regionów, stamtąd – w świat. Przepisów na duszoną z
pomidorami paprykę jest mnóstwo, różnią się szczegółami – proporcjami,
przyprawami, dodatkami. Ale najważniejsza jest w peperonacie słodka
papryka. Może być czerwona, żółta, pomarańczowa,
zielona. Do tego dodajemy dobre pomidory – idealnie
byłoby kupić np. mięsiste San Marzano, ale nasze podłużne, które wygrzały
się na słońcu też będą świetne; cebulę – tu na myśl przychodzi czerwona,
sycylijska, którą można z powodzeniem zastąpić
rosnącą u nas delikatnie fioletową i soczystą. Plus ząbek czosnku i ,
jeśli akurat kupiliśmy gorszej jakości pomidory, trochę sosu
pomidorowego. Sól, ewentualnie pieprz.
Zabieramy się do roboty, by cieszyć się włoskim, południowym smakiem.
Potrzebujemy: osiem papryk, czerwonych i żółtych; cztery
pomidory; małą cebula; trzy ząbki czosnku; filiżanka gęstego pomidorowego sosu, kilka łyżek dobrej oliwy, sól, pieprz.
Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oliwie z
posiekanym czosnkiem, dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, pozbawione
skórki i nasionek pomidory. Rondel przykrywamy i zostawiamy na niewielkim
ogniu. Można dodać sos pomidorowy. Raz na jakiś czas trzeba
zamieszać. Gdy warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje, peperonata jest gotowa.
Łakomczuchy mogą zjeść od razu, parząc sobie brody i języki, ale w
tym przypadku cierpliwość się opłaca. Peperonata po kilku godzinach
nabierze głębokiego smaku. Pyszna jest na zimno i na ciepło. Z dobrym
chlebem, bułką i kieliszkiem schłodzonego białego wina, np. z sycylijskiego szczepu grecanico.
Można do peperonaty dodać oliwki, można ją posypać parmezanem, dodać
do niej garść zrumienionej na patelni tartej bułki (będzie wtedy po
kalabryjsku), zielonej pietruszki (sardyński smak) lub orzeszki
pistacjowe (po sycylijsku). Czasem w peperonacie pojawiają się też
inne warzywa, np. bakłażany lub ziemniaki. Trzeba pamiętać o jednym, podstawą
jest papryka i jej musi być w peperonacie najwięcej. (B)